Aktualności Dodano: 21 września 2019

Agata Szalewska w Bibliotece Ratuszowej

Data rozpoczęcia: 2019-09-21
Data zakonczenia:

W piątek 20 września gościem Biblioteki Ratuszowej była Agata Szalewska, dietetyk oraz specjalistka żywienia medycznego i sportowego, która przybliżyła czytelnikom temat pt. "Choroby dietozależne - jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie?". W trakcie spotkania pojawiły się dziesiątki pytań ze strony licznie zgromadzonej publiczności, na które propagatorka zdrowego stylu życia odpowiadała bardzo chętnie.

W trakcie spotkania Agata Szalewska skupiła się na wpływie jedzenie na ryzyko wystąpienia chorób krążenia tj. nadciśnienie, wylewu, cukrzycy, otyłości, osteoporozy oraz zaburzeń mikroflory jelitowej. Słuchacze mogli dowiedzieć się między innymi o tym, jaka dieta i jakie produkty najlepiej wpłyną na ich zdrowie. Swoje wypowiedzi wspierała najnowszymi wynikami badań naukowych tzw. Medycynie opartej na faktach, medycyna oparta na dowodach, EBM – korzystanie w postępowaniu klinicznym z wiarygodnych dowodów naukowych dotyczących skuteczności i bezpieczeństwa terapii. Większą część dyskusji wypełniły niekończące się pytanie od publiczności. Szalewska obiecała, że do Biblioteki Ratuszowej jeszcze wróci, o czym będziemy na pewno informować.

Agata Szalewska - specjalistka żywienia medycznego i sportowego, dietetyk, promotorka zdrowego stylu życia. Pasjonatka biegania, zdobywczyni Korony Maratonów Polskich, właścicielka Poradni ,,Dieta na Medal''. Ukończyła dietetykę na Wydziale Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW w Warszawie oraz studia podyplomowe z zakresu żywienia i wspomagania w sporcie na AWF. Jest również członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Uczestniczka ponad 40 specjalistycznych kursów oraz autorka wielu artykułów prasowych nt. problematyki zdrowia.